בשנים האחרונות, המודעות לצד התועלות של ויקיפדיה, הולכת וגדלה ומגיעה למימדי ענק – כולם כולל כולם, רוצים להופיע בויקיפדיה והופעה בה נחשבת ליוקרתית וטומנת בחובה יתרונות רבים, לרבות ניהול מוניטין וכל הקשור בקידום אתרים והופעה בראש תוצאות החיפוש.

ויקיפדיה, או ויקי בקיצור, היא האנציקלופדיה המקוונת הגדולה ביותר בעולם ולא בכדי כולם רוצים להופיע בה.

מעבר להיותה אנציקלופדיה המבוססת על תוכן חופשי, מדובר על מיזם מטורף המתעדכן באופן יומי וכל זאת באמצעות אלפי מתנדבים ברחבי העולם.

הרעיון העומד בבסיסה של ויקיפדיה היא חוכמת ההמונים והיא נכתבת ביותר מ- 300 שפות ברחבי העולם כולל עברית.

ויקי הפכה להיות אתר מקודם מאוד ולמעשה, ערכים שונים העולים בה, נמצאים בתוצאות הראשונות של עמודי החיפוש – ומכאן החשיבות הקידומית הגדולה תודות להופעה בויקיפדיה.

החלטנו להכין לכם מדריך קצר על הוספת ערך לויקיפדיה ולנסות לפשט את עולם הויקי עבורכם. כל אחד יכול ורשאי להוסיף ערך לויקיפדיה אך לא כל ערך מתקבל ועל מנת לגרום לכך שערך יאושר, יש לעמוד במספר קריטריונים.

אז אם אתם רוצים להופיע בויקיפדיה או רוצים שהחברה שלכם תזכה לערך, זהו בדיוק המדריך עבורכם ושזה שיעזור לכם להכיר את עולם הויקיפדיה קצת יותר טוב – מוכנים? מתחילים.

מדריך ויקיפדיה

שלב ראשון: הופכים להיות עורכי ויקיפדיה

הדבר הראשון אותו יש לעשות הוא לפתוח יוזר בויקיפדיה. מומלץ להזין כתובת מייל (על מנת לשחזר סיסמא בעת הצורך) ולדאוג להיות זמינים בכתובת מייל הזו.

לא מעט אנשים פותחים יוזרים מזויפים וכאלו אשר אמורים לשמש עבור העלאת ערך אחד בלבד אך יוזר כזה מעלה את החשד ולכן מומלץ להיות אמינים ומהימנים.

מעבר לכך, יוזר חדש רשאי להעביר ערך למרחב הערכים, רק בחלוף 4 ימים מעת הקמתו ולכן עשו זאת דבר ראשון על מנת שמניין הימים יתחיל להיספר.

טיפ להקמת יוזר: במידה ויש לכם כתובת מייל של ג'ימייל או ספק מיילים אחר, עשו בה שימוש ולא בכתובת מייל של העבודה. הכתובת הכי טובה היא כתובת מייל פרטית, בה אתם זמינים ועתידים להיות זמינים בשנים הקרובות.

שלב שני: הבנה האם הערך שלכם אכן יתקבל

השאלה הראשונה אותה יש לשאול: האם הערך עובר את רף החשיבות?

ראשית נסביר מהו רף החשיבות – רף החשיבות הוא מעין ה- "חסם" אותו יש לעבור על מנת להיות זכאי לערך בויקיפדיה. ישנם לא מעט פרמטרים המרכיבים את רף החשיבות ובין אלו נמצא בין היתר את:

  • חשיבותו של נושא הערך
  • האם מדובר בנושא או אישיות שחשוב להמונים לדעת עליהם
  • האם ישנו סיקור תקשורתי באתרים מהימנים על נושא או אישיות הערך
  • האם אתם יכולים להוכיח את כל שאתם טוענים בערך על ידי הפנייה למקורות

על מנת לעבור את רף החשיבות ולדאוג לכך שהערך אכן יתקבל בויקי, על נושא הערך לעמוד בקריטריונים אותם הציבה ויקיפדיה ואכן להיות מידע אשר חשוב להמונים לדעת עליו.

מבלי לעבור את רף החשיבות, הערך לא יתקבל ולא יפורסם בויקיפדיה.

וכעת נחזור לאותה שאלה ראשונה ונדגיש, שהדבר הראשון אותו יש להבהיר טרם מתחילים בהעלאת ערך הוא להבין האם מי או מה שאתם רוצים לכתוב עליו, אכן עובר את רף החשיבות. במידה וכן, אפשר להתחיל לעבוד על הערך אך במידה ולא, ניתן לנסות לשפר ולהביא לכך, שאכן הנושא יעבור את רף החשיבות (ממליצים לכם להתייעץ בנושא עם בעלי ניסיון).

יש לא מעט דרכים לעשות כן אך יש לעשות זאת נכון. במידה ואינכם בטוחים, אתם יכולים להתייעץ עם עורכי ויקיפדיה ולשאול האם הערך שלכם עשוי להתקבל (מומלץ לעשות זאת בחוכמה ולנקוט במשנה זהירות – זכרו: כל מה שאתם כותבים ברחבי ויקיפדיה, נשאר בויקיפדיה).

קיימות מספר אופציות לייעוץ פנימי בויקיפדיה והם: "דלפק הייעוץ" וה "החממה". בשתי אופציות אלו, תוכלו להתייעץ עם עורכי ויקיפדיה מנוסים והם לרוב מספקים מידע רב והפנייה לקריאה נוספת.

שלב שלישי: כתיבת הערך

אז לאחר שווידאתם שהערך שלכם עובר את רף החשיבות עליכם להתחיל במלאכת כתיבת הערך.

אנחנו ממליצים לכם לקרוא כמה שיותר מדריכי כתיבת ערכים וערכים דומים למה שאתם עתידים לכתוב, כך תוכלו להכיר את "סגנון" הכתיבה המקובל והמתאים בויקיפדיה.

אופי הכתיבה בויקי הוא מעט שונה וישנם מבנים מקובלים ומומלץ לדבוק אליהם.

פעולה חכמה לעשות תהייה לבחור ערך קיים בויקי ושהוא דומה לנושא הערך שלכם, ולנסות לייצר מבנה דומה לערך קיים זה. אומנם, אין כל חיוב או הכרח לעשות זאת אך זה יעזור לכם לכתוב את הערך במבנה מקובל וגם לדעת איזה מידע אמור להיות בערך שלכם פחות או יותר.

על מה לשים דגש: הענקת מקורות והוכחות לכל שאתם טוענים בערך.

לדוגמא: אם אתם כותבים כי אדם מסוים כיהן בתפקיד ציבורי כלשהו, מצאו כתבה באתר מהימן (אתרים אהובים על ויקי יהיו אתרים כגון: YNET, מעריב, הארץ, כלכליסט וכדומה) אשר אכן מאשרת כי אותו אדם כיהן באותו תפקיד וצרפו זאת כהערת שוליים.

טיפ לכתיבת ערך נכונה: שכחו מהפן השיווקי וכתבו את העובדות במדויק. ויקי אינה מאפשרת "לפרסם" ואף נוקטת בגישה א-שיווקית ולכן ערכים הנכתבים בצורה שיווקית או מפארת, סביר וימחקו או יערכו על ידי העורכים.

כתיבת ערך בויקיפדיה

העלאת הערך

אוקיי אז אתם כבר בישורת האחרונה! לאחר שביצעתם את המחקר המקדים והבנתם כי הערך שלכם עובר את רף החשיבות, בחנתם וקראתם מדריכי כתיבה וערכים דומים, הגיע הזמן להעלות את הערך לויקיפדיה.

נכון שכל אחד אמור להיות מסוגל לכתוב ערך ולהעלות אותו אך משימת העלאת הערך היא אינה משימה קלה או פשוטה וגם כאן יש לקרוא את המדריכים הקיימים ברחבי ויקיפדיה. ויקי עושה שימוש נרחב בתבניות ולכל דבר ישנה תבנית ייעודית אשר תורמת, הן עבור הנראות הכללית המתאימה לויקי והן לכם כעורכים חדשים.

הקפידו להעלות "הוכחות" למידע אותו כותבים בתצורת לינקים והפניות לכתבות קיימות ברשת אשר יופיעו בתחתית הערך תחת "הערות שוליים" ו/או קישורים חיצוניים ומצבו אותם בתבנית המתאימה להם, הקפידו לעשות שימוש בתבניות טבלאות נכונות וכאלו המתאימות למידע אותו אתם מספקים ועוד.

הטיפ שלנו הוא להעלות את הערך הראשון בעזרת אשף הערכים אשר ייצר לכם את התבנית הבסיסית עבור הערך.

השלד הבסיסי של האשף יעזור לכם להבין את כל ראשי הפרקים הקיימים בויקי וגם יתבנת לכם את הערך נכונה.

כיצד מעלים את הערך טכנית: היכנסו לאתר ויקי, התחברו ליוזר שלכם, גשו אל אשף הערכים בעזרת סרגל תפריט הצד (ממוקם מתחת ללוגו ויקיפדיה), עקבו אחר השלבים באשף.

לאחר שחולל שלד הערך, הזינו את הטקסט שכתבתם בהתאם למבנה וכל מה שאינו מתאים למבנה או דורש תבנית, הוסיפו בנפרד. הציגו את הערך בעזרת "תצוגה מקדימה" ובאם הכל נראה לכם נכון, שמרו את הערך.

אשף הערכים

השלב הטבעי הבא יהיה להעביר את הערך למרחב הערכים (לפרסם אותו) אך אם אתם עורכים חדשים ונטולי ניסיון, אנו ממליצים לפנות לעורכי ויקיפדיה ולקבל ייעוץ והכוונה למה חסר לכם בערך, מה כדאי לתקן וכדומה.

לאחר שמיציתם את הכל, אזרו אומץ והעבירו את הערך למרחב הערכים. עקבו אחר הערך מספר ימים וראו האם נשאלו שאלות, האם התבקשתם לערוך את הערך או לשנותו וכדומה.

עורכי ויקיפדיה יגיבו ויעניקו את דעתם באופן גלוי ותמיד תוכלו לפנות אליהם באופן ישיר לקבלת מידע רחב יותר בעת הצורך.

טיפים חשובים לכתיבת ערך וויקפדיה

להלן מספר טיפים חשובים אשר יסייעו גם לכם לכתוב ערכים לויקפדיה:

  • הקפידו על כתיבה במבנה אחיד – המבנה האחיד של הערכים השונים ב- ויקיפדיה, נועד לאפשר לקהל הגולשים (קוראים) למצוא מידע ענייני אודות הערך ובכך להפיק את המרב מהמידע. מומלץ למצוא ערך קיים הדומה באופיו לערך אותו אתם מעוניינים להעלות ל-ויקיפדיה, ולמעשה לכתוב את הערך בהתאם למבנה המופיע בערך הקיים.
  • הימנעו ממילים העלולות להתפרש כהיבט שיווקי ו/או סופרלטיבי לערך אותו אתם כותבים.
  • הפקידו להוסיף רשימת מקורות בסיום הערך – ככל שתעשו שימוש ביותר מקורות מידע, כך תוכלו לכתוב בהרחבה על הערך אותו אתם מעוניינים להעלות. בסיום כתיבת הערך, חשוב להפנות את הגולשים למקורות המידע בהם הסתייעתם לצורך כתיבת הערך ו/או למקורות נוספים וזאת באמצעות: קישורים פנימיים ויקיפדיה לנושאים הקשורים זה לזה, באמצעות קישורים חיצוניים המפנים למקורות מידע נוספים ברשת בהם ניתן למצוא מידע על הערך וכדומה.
  • הקפידו על עריכה תקנית – עם סיום הכתיבה, אנו ממליצים לכם לבצע עריכה טקסטואלית במסגרתה יש לבחון את הטקסט הכתוב ולבדוק האם הוא עונה על ההנחיות השונות לכתיבת ערכי ויקיפדיה. כמו כן, חשוב להפקיד על עריכה לשונית במסגרתה יש לוודא שלא נפלו טעויות כתיב ובמידת הצורך לתקנן.
  • הסתייעו בשירותיה של כתיבת תוכן המתמחה בכתיבת ערכים לויקיפדיה – כתיבת ערכי ויקיפדיה היא פעולה מורכבת ומאתגרת גם לטובי הכותבים שביניכם, ולכן, אנו ממליצים לכם מראש להסתייע בשירותיה של חברת תוכן מובילה המתמחה בנושא.

לסיכום, לערך ויקיפדיה הנכתב באופן התואם את ההנחיות השונות, יתרונות רבים היכולים לסייע לכם למתג באופן מיטבי את המוצר/שירות/רעיון אותו אתם משווקים. לצורך הכתיבה והעלאת הערך לויקיפדיה אנו ממליצים לכם להסתייע בשירותיה של חברה לכתיבת תוכן.

HELP!

אם נתקלתם בקושי בכל אחד משלבי הוספת הערך לויקיפדיה, זכרו כי דלפק הייעוץ וה- חממה, אשר כל ייעודם הוא להושיט עזרה ולתרום לויקיפדיה, תמיד זמינים לכם ועומדים לרשותכם.

לסיכום, במידה ואתם מעוניינים להעלות ערך בויקיפדיה, עליכם לוודא, שנושא הערך עובר את רף החשיבות ושהערך נכתב נכון ובאופן המתאים לויקיפדיה.

אנחנו לא ממליצים לכך לנסות את מזלכם ולראות האם הצלחתם להעלות ערך וללכת בגישה של אולי זה יצליח ככה בלי הרבה עבודה או הכנה.

מחיקת ערך טומנת בחובה לא מעט מורכבות וקושי בהעלאה מחדש כולל פרקי זמן המתנה להעלאה מחדש או תנאים לכך.

אם אינכם בטוחים כי הערך, שאתם רוצים להעלות עובר את רף החשיבות או שאתם פשוט לא יודעים כיצד לגשת למלאכת כתיבת הערך או העלאתו, פנו אל אחד מגורמי העזרה הקיימים עליהם הרחבנו לעיל וקבלו חוות דעת נוספת.

אם הערך שאתם רוצים להעלות הוא בעל חשיבות וגם מידע שחשוב לציבור לדעת, אין כל סיבה שהוא לא יאושר ויעבור את רף החשיבות, בהצלחה!

כתבות אחרונות

קידום אתרים לעורכי דין - מ0 ל-100 במאמר אחד

מזל טוב, הגשמת את החלום של אמא. הוסמכת כעורך דין במדינת ישראל ואלא אם כן החלטת להצטרף כשכיר לאחד המשרדים, אתה עכשיו מתמודד באחת הזירות התחרותיות ביותר מבחינת גיוס לקוחות. כולנו יודעים שבמדינה שלנו, היצע השירותים המשפטיים עולה על הביקוש. עובדה זו ג...

ניהול אזכורים שליליים של המותג ברשת: המדריך המלא

האם אי פעם נתקלתם בביקורת שלילית על העסק שלכם ברשת? אם כן, אתם בוודאי יודעים כמה זה יכול להיות מתסכל ומדאיג. אבל אל דאגה, יש דרכים להתמודד עם זה! היי, אני דן, מומחה לשיווק דיגיטלי, וכבר ראיתי הכל כשמדובר בניהול מוניטין מקוון. בואו נדבר על איך ...

איך יוצרים את המודעה המושלמת בגוגל?

כבעלי עסקים, ישנם המון שיקולים שיקבעו את סדרי העדיפויות שלנו כשזה מגיע לתקציב השיווק. כלי השיווק הדיגיטלי, מאפשרים היום גמישות חסרת תקדים בתכנון הוצאות השיווק ואם נדע לעקוב באופן מתמיד אחר הביצועים שלנו, נוכל להמשיך ולדייק את האסטרטגיה שלנו. כלי הפרס...